ذخیره ۲ هزار نمونه خون در بانک خون بند ناف استان البرز
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی البرز، احمدرضا فیروزی چهارشنبه یکم آبان در نشستی خبری با محوریت اطلاع رسانی ذخیره سازی بانک خون بند ناف سلولهای بنیادی، اظهار کرد: نمایندگی بانک خون بندناف رویان در البرز از سال ۹۳ فعالیت خود را آغاز کرده و تا کنون بیش از دو هزار مورد ذخیرهسازی سلولهای بنیادی خون بندناف نوزادان در استان انجام شده است.
وی با اشاره به تعداد خون بند ناف ذخیره شده البرز در سال گذشته افزود: سال گذشته بیش از ۴۵۰ مورد ذخیره سازی خون بند ناف نوزادان در استان صورت گرفته است.
وی ادامه داد: طی یک ماه گذشته هم حدود ۴۰ نمونه خون بند ناف در استان ذخیره شده و هر چه پیش میرویم تعداد این ذخایر بیشتر میشود.
این مسئول توضیح داد: خون بند ناف حاوی سلولهای بنیادین است و بهترین فاکتورهای خونی را در خود دارد و میتوان از آن برای درمان بسیاری از بیماریهای خاص و صعب العلاج مثل تالاسمی، سرطان خون و ... استفاده کرد.
رئیس جهاد دانشگاهی البرز تاکید کرد: خانوادههای زیادی در استان از امکان فریز خون بند ناف فرزند خود مطلع نیستند که در این خصوص رسانهها باید اطلاع رسانی بیشتری صورت دهند تا خانوادهها فرصت موجود را از دست ندهند.
وی توضیح داد: با توجه به اینکه خون بند ناف بکرترین سلولهای بنیادی را در خود جای داده، خانوادهها میتوانند با صرف هزینهای اندک، فضایی ایجادکنند که بیماری کسانی که دوستشان دارند با شانس بیشتری درمان شود.
فیروزی گفت: امید است با استفاده از دانش سلولهای بنیادی به شرایطی برسیم که هیچ بیمار خونی در کشور وجود نداشته باشد یا آمار این بیماران به حداقل ممکن برسد.
ایران صادر کننده دانش سلولهای بنیادی میشود
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای پژوهشگاه رویان نیز در این نشست گفت: در حال حاضر ۳۱ دفتر نمایندگی بانک خون بند ناف رویان در ایران و دو دفتر در خارج از کشور یکی در عمان و دیگری در اقلیم کردستان عراق داریم.
دکتر مرتضی ضرابی اظهار کرد: سلول های بنیادی میتوانند سلولهای مشابه خود را تولید کرده و در عین حال به سلولهای متمایزی و متفاوت از خود تبدیل شوند.
وی با اشاره به انواع سلولهای بنیادی توضیح داد: سلولهای جنینی، بالغین و خون بند ناف سه نوع سلولهای بنیادینی هستند که در درمان بیماریها مورد استفاد قرار میگیرند.
وی با اشاره به زمان آغاز تحقیقات در خصوص سلولهای بنیادی در پژوهشگاه رویان تصریح کرد: این تحقیقات مبتنی بر رعایت اخلاقیات و پس از تایید مقام معظم رهبری از سال ۸۱ تا کنون در حال انجام است .
این مسئول با بیان اینکه دانش سلولهای بنیادی در حقیقت ثروتی هنگفت برای کشور محسوب میشود، افزود: دستیابی به این دانش و صادرات آن به سایر کشورها از ویژگیهای جوامع توسعه یافته به شمار میآید.
این مسئول در ادامه با اشاره به فرایند ذخیره خون بند ناف ادامه داد: مادر در هفته ۳۶ بارداری برای برای انجام ذخیره خون بند ناف نوزاد خود ثبت نام میکند و در روز زایمان کارشناسان مراکز ذخیره خون بند ناف در بیمارستان حضور پیدا کرده و فرایند ذخیره سازی را شروع میکنند.
ضرابی اضافه کرد: فرایند ذخیره سلولهای خون بند ناف باید بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پس از زایمان آغاز شود چون اگر بیشتر از این زمان طول بکشد، خون لخته شده و دیگر قابل استفاده نیست.
وی خاطرنشان کرد: خون بند ناف گرفته شده در طول ۲۴ سال به آزمایشگاه و به تانکهای ذخیره نیتروژن منتقل و در نهایت در دمای منفی ۱۹۶ درجه فریز میشود.
ضرابی تصریح کرد: البته امکان ذخیره خون بند ناف همه نوزادان به خصوص نوزادانی که مادرانشان تتو دارند، به بیماری خاصی مبتلا هستند و شرایط بارداری خاصی داشته اند وجود ندارد.
این مسئول با اشاره به بازه ای که خون بند ناف میتواند فریز شده باقی بماند، خاطر نشان کرد: این خون بین ۲۵ تا ۳۰ قابلیت استفاده دارد.
وی گفت: خون جریان یافته در بند ناف بین ۸۰۰ تا ۲۰۰ سی سی و مملو از سلول های بنیادی است که میتواند برای درمان بسیاری از بیماریهای لاعلاج استفاده شود.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های پژوهشگاه رویان با اشاره به هزینه ذخیره این خون گفت: برای ذخیره این خون چیزی حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار تومان از والدین دریافت میشود و بعد از آن هر سال باید برای نگهداری این خون حدود ۱۶۰ هزار تومان پرداخت شود.
ضرابی گفت: ۱۵ هزار نمونه خون بند ناف در پژوهشگاه رویان، سازمان انتقال خون و دانشگاه شریعتی ذخیره شده است همچنین ۱۱۵ هزار نمونه نیز در بانکهای خصوصی ذخیره سازی شده و در بیشترین ذخیره سازی سطح خاورمیانه است.
وی با بیان اینکه ظرفیت درمان بیش از ۸۰ بیماری با سلولهای بنیادی وجود دارد، گفت: این دانش در ایران بومی شده و به دنبال صادرات آن به دیگر کشورها هستیم.
وی با این توضیح که خون بند ناف ذخیره شده اغلب قابلیت یک بار مصرف را دارد، گفت: البته برای برخی بیماریها از جمله بیماریهای عصبی که درمان آن به سلولهای کمتری نیاز دارد بین دو تا سه بار قابلیت مصرف دارد.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای پژوهشگاه رویان ادامه داد: به جز ذخایر خون بند ناف داخلی، تا کنون بیش از ۵۰ نمونه خارجی در بانکهای خون بند ناف ایران دخیره سازی شده است.
ضرابی با اشاره به تعداد دفاتر نمایندگی ذخیره خون بند ناف در کشور تشریح کرد: در حال حاضر۳۱ دفتر نمایندگی بانک خون بند ناف رویان در ایران و دو دفتر در خارج از کشور یکی در عمان و دیگری در اقلیم کردستان عراق داریم.
ضرابی عنوان کرد: تعداد خون بند ناف مورد استفاده در کشور از زمان استفاده از این روش تا کنون برای انجام ۲۰۰ پیوند بوده که ۳۰ مورد از آنها از نمونههای جمع شده توسط پژوهشگاه رویان بوده است.
وی تاکید کرد: طبق آخرین آمار وزارت بهداشت از موفقیت سالانه پیوند سلولهای بنیادی در کشور از میان هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۳۰۰ پیوند سلولهای خونساز بیش از ۷۵ درصد آنها موفق بوده است.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای پژوهشگاه رویان در خصوص مشکلات پیش رو در این حوزه، گفت: تعداد مراکز پیوند سلولهای بنیادی در ایران کم است و باید گسترش یابد و دیگر اینکه اخذ مجوز تحقیقات و کارآزمایی سلولهای بنیادی به راحتی در کشور داده نمیشود و این پروسه در مجموعه وزارت بهداشت سخت گیرانه و طولانی مدت است که این موارد موجب عقب ماندگی کشور ما را از تکنولوژی آن میشود.
ضرابی در پایان تاکید کرد: باید به سویی پیش رویم که سالانه در بانکهای خون بند ناف کشور بیش از ۵۰ هزار نمونه را ذخیره سازی کنیم.
نظر شما :