نقد کتاب «خیره به خورشید»

۳۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹:۲۰ کد : ۷۸۰۲۹ معاونت فرهنگی
دومین جلسه از دومین دوره طرح ملی باشگاه‌های مطالعه دانشجویان ایران (سریر) با حلقه‌ی مطالعاتی روانشناسی در دانشگاه خوارزمی برگزار شد. در این جلسه که توسط معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی برگزار شد؛ مدیر گروه روانشناسی بالینی دانشگاه خوارزمی به نقد کتاب «خیره به خورشید» نوشته «اروین یالوم» پرداخت.
نقد کتاب «خیره به خورشید»

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد البرز، دکتر ربابه نوری در این جلسه با بیان اینکه اروین یالوم یکی از بزرگترین روانشناسان اگزیستانسیالیست است؛ گفت: یکی از مباحث جدی در روانشناسی وجودی مرگ است و به همین دلیل یالوم موضوع اصلی کتاب «خیره به خورشید» را مرگ‌آگاهی و آگاهی از مرگ قرار داده است.

نوری درباره انتخاب نام این کتاب، افزود: یالوم در این کتاب می‌گوید همانطور که انسان‌ها نمی‌توانند مدت طولانی به خورشید نگاه کنند و با نگاهی کوتاه روی خود را بر می‌گردانند؛ وقتی به مرگ هم فکر می‌کنند سعی می‌کنند به هر طریقی حواس خود را پرت کنند تا به آن زیاد فکر نکنند.

وی خاطرنشان کرد: در صورتی که آگاهی از مرگ یکی از بزرگترین آگاهی‌های انسان است و این آگاهی می‌تواند خیلی زیاد به انسان کمک کرده و به زندگی ما جهت دهد.

نوری با بیان اینکه یالوم در کتاب «خیره به خورشید» از حماسه بسیار قدیمی «گیل گمش» استفاده می‌کند؛ گفت: در این حماسه قدیمی، پهلوان داستان ناگهان با از دست دادن یکی از نزدیکان خود با پدیده مرگ مواجه و با سفرهای طولانی در جستجوی نامیرایی بر می‌آید. او در نهایت اکسیر را پیدا می‌کند اما در راه برگشت آن را از دست می‌دهد. پهلوان داستان از این اتفاق ناراحت می‌شود اما ناگهان صدایی به او می‌گوید هنوز فرصت زیادی برای زندگی دارد که پیش از مرگ می‌تواند از آن استفاده کند.

وی ادامه داد: حرف اصلی کتاب «خیره به خورشید» هم این است که مرگ، راه زندگی را به ما نشان می‌دهد و با فکر کردن به آن انسان می‌داند باید به درستی زندگی و از لحظات آن استفاده کند.

مدیر گروه روانشناسی بالینی دانشگاه خوارزمی افزود: یالوم در این کتاب با افراد مبتلا به سرطان گفتگو کرده است و با استفاده از آن به شوق زندگی و دانستن قدر لحظات آن پرداخته است.

وی با بیان اینکه بسیاری از انسان‌ها دچار روزمرگی شده و با این فکر که همچنان فرصت زیادی برای زندگی دارند؛ لحظات را از دست می‌دهند؛ گفت: در صورتی که مشخص نیست این فرصت چقدر است. اینجاست که آگاهی از مرگ به ما چگونه زیستن را یاد می‌دهد.

نوری اظهار کرد: در روانشناسی وجودی روی سه مبحث مرگ، تنهایی و بی معنایی کار شده است. اول اینکه می‌گوید چون مرگ وجود دارد زندگی کن؛ دوم اگر تنهایی ارتباط بگیر و سوم اگر زندگی بی معناست به آن معنا بده. ما نمی‌توانیم مرگ را به تعویق بیندازیم ولی می‌توانیم زندگی کنیم. ما به این جهانی که بی معناست معنا می‌دهیم.

وی با بیان اینکه یالوم در کتاب «خیره به خورشید» می‌گوید که باید از زندگی لذت برد؛ گفت: تنها راه حس نکردن مرگ زندگی درست است. این را می‌توان در روحیه خیام و سهراب سپهری هم دید.

انتهای پیام


نظر شما :